Årstidsfester
I Lillely har vi 10 årstidsfester i løbet af året.
I tiden op til hver fest synger vi festens sange, vi forbereder den særlige mad, vi pynter indenfor med dens farver og vi mærker den fortryllende stemning.
Barnet oplever det som at følge decembers spænding, og selve årstidsfesten medsamme højtidelighed og glæde som juleaften.
Vi fejrer
Fastelavn, påskefest, pinsefest, majfest, sommerfest, høstfest, ridderfest, lanternefest, adventsfest og julefest
Fastelavn
Vores fastelavnsfest tager altid udgangspunkt i et tema hentet i eventyrets verden. Det kan være Kong Vinter og Prinsesse Forår, som indbyder til fest på slottet, Fest i Riddersalen, Bryllup på Krystalslottet eller Vinterfest hos dyrene i skoven. Alle børnene møder udklædte i dragter, som passer ind i temaet, og børnehaven er pyntet fint op. Vi får også tid til at gå en tur rundt i haven og vække de små blomsterløg og frø i jorden med fastelavnsrisene. Dem har vi lavet pynt til i løbet af ugen op til festen.
Påskefest
Ved påsketid begynder vi at vende os udad mod naturen igen efter vinterens indendørs sysler. Alt ude i haven og skoven begynder at krible, spire og vokse, og det er frugtbarhedens tid. Ægget er fra gammel tid tegn på frugtbarhed, og derfor spiller ægget en central rolle i påskefest og forberedelse. Påskefesten er en hyldest til det nye liv, som opstår i ta
kt med, at lyset vinder frem. Vi puster og dekorerer æg, sår karse og synger om påskeharen, blomsterne og solen. Gule og grønne udklip pynter i vinduerne.Før påskefesten bygger børnene en rede til påskeharen et fredeligt sted i skoven. For at lokke haren til at lægge sine æg netop dér, gøres reden blød og god med blade og måske lidt uld. Omkring reden lægger vi gulerødder og andre ting som harer holder af. Om morgenen på festdagen ser vi til reden, og det forunderlige er sket, at den er fyldt med æg, og der er bidt af gulerødderne. Så kan påskefesten rigtigt begynde.
Pinsefest
Nu er det snart sommer, og derfor bruger vi blomster, lys og hvide farver til denne fest.Vi synger sange og flyver med vores pinsefugle over det grønne græs, puster sæbebobler og spiser dejlig koldskål.
Majfest
En lørdag i maj holder børnehaven Maj-fest med majstangen, som er pyntet med blomsterkrans og silkebånd. Til festen er alle indbudt – dette er nemlig også Lillelys fødselsdag og åbnet-hus dag. Vi synger sange om sommerens komme, om skoven som nu er lysende grøn og om den glæde man kan mærke indeni, når varmen endelig får fat. Vi danser omkring majstangen og snor silkebåndene til et symbol på sommerens komme. Hele haven er en stor markedsplads med lækre boder med krystaller, bivokslys, legetøj i naturmaterialer, økologisk mad, loppemarkedsboder fra alle familierne, kagekonkurrence, fiskedam med gaver til børnene, bål hvor vi laver pandekager og popcorn o.lign.
Sommerfesten
Sommerfesten markerer børnehaveårets slutning. Vi mødes med forældre og bedsteforældre til en dag med blomsterkranse, feststemning og fælleshygge ved grillen.
Høstfest
I august måned er haverne fulde af frugter og grønsager. I børnehaven synger vi om frugter og om bondens og møllerens arbejde med kornet.Vi tager ud på marken i nærheden af børnehaven og høster hvede, som vi tærsker. Bagefter skiller vi avnerne fra kornet ved hjælp af vinden, og så er vores korn klar til at blive malet.
Det foregår i børnehaven med små bordkværne, og det er magisk at se de små korn blive til det fineste hvide mel. Vi samler melet så vi kan bage et stort høstbrød, når forældre og bedsteforældre kommer til høstfest.Nogle af børnene kommer med æbler, hyben og anden frugt.
Vi laver syltetøj, pynter høstkranse og trækker hyben på snor. Dagen før den store høstfest bringer alle børn frugt, grøntsager og blomster til børnehaven, så den på selve festdagen ligefrem bugner af høst. Vi kærner smør, som vi spiser til det nybagte høstbrød, og vi synger og danser høsten i hus.
I tiden efter høstfesten pynter høstkransen stadig i stuen, og der er stadig æbler på børnehavens æbletræer, så vi fortsætter lidt endnu med høstsangene.
Ridderfest
Vi sidder i rundkreds rundt om det store krystalbjerg der glimter fra de mange levende lys og høre eventyret om Ridder Georg der skal frelse den stakkels prinsesse, der er taget til fange af den frygtelige ildsprudlende drage. Hans sværd smedes, og Sankt Michael skænker både ham og sværdets jern styrke og kraft til at overvinde det onde. Børnene bliver klædt som st. Michaelsriddere med røde kapper, stjernebånd og sværdet med stjernestøv som de selv har lavet. Så går vi ud i skoven og leder efter drager at slå ihjel. Vi kommer hjem og spiser et stort michaelsbrød vi selv har bagt og spiser “drageblod” – hyldebærsuppe.
Lanternefest
Når den mørke tid for alvor er over os, begynder vi at lave lanterner af papir eller roer i børnehaven. Vi synger om sol, måne og stjerner og bærer med lanternen vores eget lille lys ind i den mørke tid. Det er ved den tid på året, at man ofte får månen og stjernerne at se om morgenen når man er på vej til børnehave, og det er en stor oplevelse for de små børn, som hele sommerhalvåret har sovet, når nattens lys har været på himlen.Vi synger sange om Morten Lygtemand, der vandrer rundt i skoven med sit lys, og ikke mindst hans kone, som bager de dejligste sol-, måne- og stjernesmåkager. En eftermiddag, når mørket falder på, er forældre og børn inviteret til lanternefest, og så mødes vi og ser et lille dukkespil om to små børn, der må vandre rundt for at finde lys til deres lanterne.Bagefter går vi i en lang række med vores tændte lanterner og synger lanternesangene –vi ligner en lysende perlekæde, som snor sig ind og ud gennem skoven. Inde i skoven danner vi en kreds og kalder på Morten Lygtemand med sang, og så kommer han med sin lange vandrestav, og i en sæk på ryggen har han sin kones dejlige småkager, som han deler ud. Derefter spiser vi dejlig varm suppe hjemme i børnehaven.
Adventshave
En af dagene i den første uge af december holder vi adventshave. Festen er en lille højtidsstund, som indleder adventstiden, og hvor børnene oplever den ro, varme, glæde og forventning, som adventstiden er.
På selve dagen er lagt en granspiral på gulvet, og i midten er placeret et stort lys.
Børnene har hver deres lille lys, der sidder i et rødt æble. Vi går stille ind i rummet mens vi synger jule- og adventssange. En efter en går børnene ind i spiralen, tænder deres lys ved det store lys og sætter det derefter i spiralen på vejen ud.
Efterhånden bliver rummet mere og mere oplyst, og når alle børn har placeret deres lys, fortæller vi eventyr. Adventshaven er en stærk individuel oplevelse, men også et billede på fællesskabet.
Julefest
Hver dag de sidste 2-3 uger op til jul spiller vi et lille julespil med Jomfru Maria, Josef, værterne i Betlehem, hyrderne og englene. Stykket er ikke indstuderet som et skuespil, men mere som en lang sangleg, hvor børnene skiftes til at blive klædt ud til de forskellige roller. Den sidste dag før juleferien spiller børnene det for forældrene. Bagefter spiser vi kager som børnene har bagt og ønsker hinanden god jul.